School blijft hele jaar open (Gelderlander, 4 mei 2016)

Door: Thed Maas

BERG EN DAL – Vakantie wanneer je wilt en het beste van alle onderwijsvormen. Er is ruimte voor een nieuwe school.

Het moet een basisschool worden, die het hele jaar open is. Dus 50 in plaats van de gebruikelijke 41 weken. Ouders bepalen zelf, in overleg met de school, wanneer hun kind vakantie heeft. Dat kan in de zomer zijn; dat kan ook in de winter zijn, als de leerling maar het verplichte aantal uren les krijgt.

Met dat plan hebben moeders en onderwijsexperts Michelle Veugelers en Isa Claassens uit Nijmegen zich bij de gemeente Berg en Dal gemeld. Ze zien hun nieuwe school namelijk het liefst in het dorp Berg en Dal of het dorp Ubbergen.

Claassens: “We richten ons primair op de gemeente Berg en Dal. Kijk, in Nijmegen is voldoende diversiteit in basisscholen. Daar is genoeg te kiezen. In de gemeente Berg en Dal niet. Daar heb je allemaal hetzelfde soort scholen. We hebben een voorkeur voor de dorpen Ubbergen en Berg en Dal, omdat die centraal liggen. Voor de inwoners van de gemeente Berg en Dal maar ook gemakkelijk bereikbaar vanuit Nijmegen.”

Claassens en Veugelers hebben een school voor ogen die volgens ‘het principe van de sociocratie werkt’. “Dat betekent dat leerlingen, ouders en leerkrachten samen vorm geven aan het onderwijs en de organisatie van de school. We zijn verder niet in een hokje te plaatsen: we nemen van alle schoolsoorten het beste en proberen tot een nieuw type school te komen.”

Volgens de prognoses zou er ruimte voor een nieuwe school moeten zijn. Wethouder Eric Weijers van Onderwijs in de gemeente Berg en Dal heeft het bureau dat de prognose voor Claassens en Veugelers heeft opgesteld, gevraagd om meer informatie. “Het bureau heeft gekeken naar één vergelijkbare gemeente. Die prognose is positief. Maar ik heb gevraagd om prognoses van nog een paar vergelijkbare gemeentes. Mochten die ook positief zijn, dan moet er nog voor de zomer een voorstel naar de raad. Als die groen licht geeft en het ministerie ook, dan moet de gemeente voor een locatie zorgen. Die heb ik in het dorp Berg en Dal niet zo maar voorhanden; in Ubbergen weet ik het niet. Het moet natuurlijk wel een plek zijn waar de school kan blijven zitten. En ja, als er voldoende vraag van ouders is, dan vind ik dit een wenselijke ontwikkeling.”

Veugelers en Claassens hebben hun plan ontwikkeld naar aanleiding van het experiment flexibilisering onderwijstijd. Dat beoogt de aansluiting tussen werk en privé te bevorderen.

De afgelopen jaren is daarmee geëxperimenteerd op een twaalftal scholen. De ouders waren zeer tevreden. Staatssecretaris Dekker twijfelt nog. ‘De vraag of flexibilisering van de onderwijstijd een goed middel is, is nog onvoldoende eenduidig te beantwoorden’, schreef Dekker in februari van dit jaar. Hij wil het experiment verlengen; in 2018 zal de inspectie dan onderzoeken hoe de scholen zich verder ontwikkeld hebben.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!