Nieuwe basisschool is 50 weken per jaar open (De Brug, 3 april 2016)

Als de gemeente en het Ministerie van OCW goedkeuring kunnen geven, start in augustus 2017 een nieuwe basisschool in de gemeente Berg en Dal/Nijmegen.

Dat meldt de Nijmeegse initiatiefneemster Michelle Veugelers. De komende weken peilt zij samen met haar medeoprichtster Isa Claassens op www.eennieuweschool.com de belangstelling van ouders in de gemeenten.

De wereld van nu is niet meer te vergelijken met de wereld van 30 jaar geleden. Toch ziet de basisschool van nu er door de bank genomen nog wel hetzelfde uit als drie decennia terug. Opleidingskundige Michelle Veugelers: ‘Het is toch gek dat in een tijd waarin de meeste vaders en moeders allebei werken, de basisschool nog altijd om 14.30 uur uit is en bijna een kwart van het jaar gesloten is? Dat kan en moet anders.’ Geïnspireerd door een uitzending van TV programma Tegenlicht waarbij onder andere de Zandvoortse basisschool De School aan bod kwam, besloot Veugelers – moeder van twee kleine kindjes – samen met leerkracht Isa Claassens ook een school op te richten die 50 weken per jaar van 8 tot 18 uur open is.

Claassens: ‘Elk kind is uniek en heeft eigen onderwijsbehoeften. Toch hebben alle kinderen op dit moment precies dezelfde hoeveelheid onderwijstijd, namelijk 940 uur’. ‘Daarmee kán het onderwijs dus niet passend of gepersonaliseerd zijn’, voegt Veugelers toe. ‘Waar de een op zijn tenen loopt, verveelt de ander er zich en kijkt hij al uit naar volgende groep. Door onze middelen anders in te zetten kunnen we het onderwijs echt anders organiseren’.

‘Kinderen bepalen zelf – samen met hun ouders – wanneer zij op vakantie gaan.’

Op de nieuwe school varieert de onderwijstijd van de wettelijke 940 uur tot wel 2500 uur onderwijs. Als kinderen meer tijd nodig hebben om iets te leren, dan kan dat. Tegelijkertijd hoeven ze nooit dingen opnieuw te doen die ze al kunnen. Claassens: ‘Kinderen volgen hun eigen leerpad en leren op eigen tempo. Ze kunnen voor hulp niet alleen bij de leerkracht terecht, maar juist ook bij andere kinderen, omdat ze een klas vormen met kinderen van verschillende leeftijden, En als ze iets al snel snappen, dan kunnen ze samen met deze kinderen aan de slag om het toe te passen. Doordat we elke dag van 08.00 – 18.00 uur open zijn, hebben we meer tijd en kunnen we een rijker aanbod verzorgen. Ouders en kinderen bepalen elke 10 weken samen met de leerkracht hoe het persoonlijke leerpad eruit ziet. Zij hebben echt invloed op ons onderwijs en hoe we dit organiseren. Ook de naam van de school wordt in afstemming met de ouders en kinderen bepaald.

Veugelers: ‘Ouders krijgen de mogelijkheid om het schoolritme af te stemmen op hun eigen gezinsritme, zoals ze dit ook gewend zijn op de kinderopvang. De dag kan beginnen tussen 08.00 en 10.00 en eindigen om 12.30 uur of tussen 16.00 en 18.00 uur. De gehele dag, ook tijdens lunch en buiten spelen, worden leerlingen begeleid door dezelfde leerkrachten. Dat geeft rust. En ouders en kinderen bepalen tot slot zelf wanneer ze op vakantie gaan. Dat kan dus buiten het hoogseizoen en de files om.

‘Om kinderen gelijke kansen te bieden, moet je ze ongelijk onderwijs bieden. Bij ons ontwikkelen kinderen zich dan ook in hun eigen tempo en op hun eigen manier.’

Claassens: ‘Wij voegen opvang en onderwijs echt samen, waardoor wij onze kinderen flexibele schooltijden, meer rust en persoonlijke leerwegen kunnen bieden. Dat is dus iets anders dan een Integraal Kindcentrum, waarin meerdere organisaties met elkaar samenwerken onder één dak. Wij vormen één organisatie en één aanspreekpunt’

Veugelers en Claassens hebben bij wethouder Weijers aangegeven een voorkeur te hebben voor een schoollocatie die goed te bereiken is voor mensen uit Ubbergen, Berg en Dal, Nijmegen, Beek, Ooij, Heilig Landstichting. Waar dat precies zal zijn, bepaalt de gemeente. Veugelers: ‘Uiteraard zijn in deze gemeenten al goede scholen aanwezig, maar door onze school is er voor ouders echt wat kiezen’.

Interesse?

Om de gemeente Berg en Dal in haar besluitvorming zo goed mogelijk te informeren, willen Veugelers en Claassens graag onderzoek doen naar de behoefte aan deze nieuwe school. Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen zich via www.eennieuweschool.com vrijblijvend als belangstellende opgeven. Zij blijven dan op de hoogte van alle ontwikkelingen.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!